Terkini

Wednesday, August 26, 2020

Kekalkan daya saing anda dalam dunia pelaburan, selami 5 nasihat dari Martin TarlieKekalkan daya saing anda dalam dunia pelaburan, selami 5 nasihat dari Martin Tarlie 

Martin Tarlie adalah seorang pengurus portfolio pelaburan yang disegani. Beliau adalah salah seorang pengurus di GMO Asset Management yang menguruskan kira-kira USD118 billion asset dalam dunia pelaburan. 

Dalam dunia pelaburan, perkara paling penting adalah konsisten dan daya saing, supaya pelaburan anda akan kekal menjadi sumber pendapatan pasif untuk anda. Mari selami 5 nasihat Martin Tarlie dalam dunia pelaburan. 

1. Abaikan spekulasi, pantau risiko

Kita bukanlah Warren Buffet untuk membuat pelaburan spekulasi dalam keadaan ekonomi tidak menentu. Sebaliknya, setiap langkah kita dalam pelaburan mestilah dikaji dan diteliti dahulu. Pandai urus risiko, untung akan datang. 

2. ‘Buy Low, Sell High’

Pastikan anda faham naik turun pasaran pelaburan. Kaji masa paling sesuai untuk membeli dan menjual saham.

3. Sabar punca kejayaan

Rugi dan untung adalah perkara biasa dalam pelaburan. Fokuskan pelaburan anda dengan merancang untuk jangka masa panjang. 

4. Jangan ikut ‘trend’ semata-mata

‘Trend’ pasaran tidak akan kekal sama. Malah, jika anda bergantung sepenuhnya kepada ‘trend’ pasaran, kemungkinan besar anda akan rugi.

5. Elak perbandingan

Jika kawan anda mendapat pulangan yang jauh lebih tinggi daripada anda, jangan resah. Kawal emosi dan pastikan anda tidak bertindak melulu dalam pengurusan pelaburan anda. Kekalkan target yang realistik dan fokus pada matlamat pelaburan anda.

Anda tidak perlu risau lagi jika anda melabur dengan PMB Investment. Kami mengamalkan strategi-strategi pelaburan yang berkesan dalam menguruskan pelaburan.

No comments:

Post a Comment

Information request form

Please fill up this form:
https://goo.gl/SVTWxX